Äppelkaka

Tillagningstid:
50 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar) med smör och ströbröd.

Kaka: 

  1. Mortla kardemumman. Rör ihop smör med socker och kardemumma. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. Vispa ner mjölken. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.

Fyllning och garnering: 

  1. Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med kanel och socker och stick ner klyftorna tätt i smeten runtom kakan.
  2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr.

Serveringsförslag: 

Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.

  • 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd

Kaka:

  • 1 tsk hela kardemummakärnor
  • 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:

  • 2 medelstora äpplen
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 msk strösocker

Passa på att beställa i dag!