Mustig högrevsgryta

Tillagningstid: 
2,5 tim

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
  2. Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
  3. Skär morötterna och palsternackan i grova bitar. Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt. Fräs allt i en stekpanna – inte i grytan! – och tillsätt tomatpurén och vetemjölet. Rör så att allt blandar sig fint.
  4. Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen. Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.
  5. Häll sedan över allt i grytan med köttet. Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
  6. Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.
  7. Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
  8. Strimla baconet och stek i pannan. När baconet nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
  9. Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.
  10. Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl. Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
  11. Servera med potatis eller ett gott lantbröd.

Ingredienser 4 port

    • 4 portioner potatis

    • 600g g högrev

    • smör, att steka köttet i

    • rapsolja, att steka köttet i

    • 2 moröttter

    • 1 palsternacka, stor

    • 1 gul lök, stor

    • 2 klyftor vitlök

    • 3 msk tomatpuré

    • 1½ msk vetemjöl

    • 3½ dl rött vin

    • 2 kvistar färsk timjan

    • 2-3 lagerblad

    • 3 msk kalvfond, koncentrerad

    • 2 msk grönsaksfond, koncentrerad

    • 2½-3½ dl vatten (så det täcker grytan)

    • 3 steklökar, små

    • 150-200 g delikatesschampinjoner

    • 150-200g bacon

    • salt

    • svartpeppar

    • persilja (till garnering)

Passa på att beställa i dag!