Svamprisotto

En perfekt kokt
risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här
grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas!

Tillagningstid:
45 min

Gör så här

Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas
varm.

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får
färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på
vinet och låt det koka in i riset.

Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i
taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka
sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några
riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.

Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar.
Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesanosten. Risotton ska nu
vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong.
Smaksätt med salt och peppar.

Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite rucola på toppen.

Ingredienser
4 port

3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl carnaroli- eller arborioris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
200-250 g kastanjechampinjoner
3 msk smör
2 dl riven parmesan
salt och nymalen svartpeppar
rucola till servering

Passa på att beställa i dag!