Caesarsallad är en
matig sallad som kan göras på lite olika sätt. Basen i salladen är den
typiska dressingen, hyvlad parmesan och romansallad. Börja med att göra
dressing i detta recept, stek sedan kyckling och avsluta med smörstekta
krutonger och bacon.
Tillagningstid:
35 min
Gör så här:
Dressing: Mät upp majonnäs, citronsaft, sardeller, vitlök, senap och
worcestershiresås i en liten mixer och kör till en slät sås.
Salta och peppra kycklingfiléerna
och stek dem så de blir gyllenbruna, och genomstekta. Skär dem i bitar strax
innan servering.
Dela baconet och knaperstek det. Ta
ur det ut stekpannan och lägg på en bit hushållspapper.
Skiva brödbitarna, smält smöret och
stek brödet. Avsluta med att vända ner finhackad persilja.
Blanda salladsbladen skurna i bitar
med dressingen precis inför serveringen. Strö över osten och krutongerna.
Peppra.
En perfekt kokt
risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här
grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas!
Tillagningstid:
45 min
Gör så här
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas
varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får
färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på
vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i
taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka
sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några
riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar.
Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesanosten. Risotton ska nu
vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite rucola på toppen.
En härlig vardagsrätt som går snabbt att laga och är
underbart god att äta!
Tillagningstid:
30 min
Gör så här
Tina den frysta havskatten, gärna över natten i kylskåp.
Värm ugnen till 175 grader.
Skala potatisen och koka i saltat vatten i ca 20 min. Dela blomkålen i
buketter och koka med potatisen de sista 3-5 min.
Havskatten:
Skala löken och dela i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsfast form. Ringla
över lite olja och rosta i ugnen i ca 7 min.
Ta ut löken ur ugnen och lägg fiskfiléerna i formen bland löken. Krydda
fisken med salt och peppar efter smak och klicka över smör. Sätt in i ugnen i
ca 10 min.
Sås:
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Låt smöret bubbla upp
ordentligt. Sväng runt kastrullen några gånger så att värmen fördelas jämnt.
Efter 1-2 min börjar smöret färgas gyllenbrunt. Tillsätt då grädde och fond.
Låt såsen sjuda på svag värme i ca 10 min.Skölj och finhacka persilja. Skölj
och riv skalet från citronen. Blanda i en liten skål och ställ åt
sidan.
Tillsätt persilja och citronskal i såsen och smaka av med citronsaft, salt
och peppar.
Ta ut fisken ur ugnen och häll över såsen. Servera tillsammans med kokt
potatis och blomkålsbuketter.
En fräsch
och enkel rätt som tar nolltid att laga!
Tillagningstid:
35 min
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta morötter och palsternacka. Blanda med olja och lägg på en
plåt tillsammans med färsk rosmarin och delad citron med snittytan upp.
Skala och pressa vitlöken, blanda med olja, hackad rosmarin, salt och
peppar. Lägg kycklingen på rotsakerna och pensla med oljan. Laga i ugn ca 35
min.
Koka havreriset strax före servering.
Tärna tomater, strimla salladslöken. Blanda med spenat i en skål.
Innan servering, pressa citron över rotsaker och kyckling.
Lättlagat och den perfekta bjudmaten när du inte vill
spendera så lång tid i köket!
Tillagningstid:
60 min
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Skär svålen på fläsket i rutor. Lägg det med svålen ner i en smord,
ugnssäker form.
Stek i mitten av ugnen ca 20 min.
Skala och klyfta löken. Kärna ur och klyfta äpplena.
Rör ihop såsen.
Ta ut formen och höj värmen till 225°. Vänd fläsket så att svålen kommer
uppåt.
Peppra svålen, lägg ner äpplen och lök i formen. Stek ytterligare 25–30
min.
Skär fläsket i 4 bitar. Servera med såsen och potatispuré.
Potatispuré:
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen nästan färdig,
sönderkokt potatis ger sämre puré. Ånga av potatisen och pressa den sedan
genom potatispress i en varm bunke.
Tillsätt smör, salt och peppar. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Rör
ner den heta gräddmjölken i den pressade potatisen, lite i taget. Vispa
hastigt ihop till en luftig puré.
Servera
grytan med nykokt pasta och en grönsallad, det är riktigt god mat det!
Tillagningstid:
120 min
Gör så här
1. Strimla baconet. Dela svampen i mindre bitar. Skala och klyfta
löken.
2. Fräs bacon, svamp och lök i en stor gryta tills allt fått färg. Ta upp
och lägg åt sidan.
3. Lägg ner grytbitarna och stek runt om tills allt kött fått fin färg,
salta och peppra.
4. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vatten, vin och fond. Lägg även i
timjankvistarna. Vätskan ska precis täcka köttet. Rör om ordentligt. Låt
sedan grytan puttra på låg värme i cirka 2 timmar.
5. Blanda i svamp, bacon och lökfräset tillsammans med grädden. Koka upp
och smaka av med timjan, salt och peppar.
6. Slå över gräddblandingen på köttet.
7. Servera grytan med nykokt pasta och gärna en grönsallad.
Toppa med färsk timjan.