Varm surdegsmacka med mozzarella och lufttorkad skinka.
Perfekt som en lättare lunch eller till en god soppa.
Tillagningstid:
Gör så här:
Ringla lite olivolja på brödet.
Lägg på prosciutto, tomat och toppa med mozzarella.
Lägg mackorna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen 6-7 minuter
på 200 grader tills de fått fin färg.
Sommarens
godaste! Även perfekt som tillbehör till annat grillat!
Tillagningstid:
45 min
Gör så här
Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen. Ställ kallt.
Skär bort stjälken på svamparna, lägg hattarna åt sidan och hacka sedan
stjälkarna fint.
Skär bort kanterna på brödet och skär eller smula inkråmet i små
bitar.
Plocka bladen från timjankvistarna.
Värm smöret i en panna och fräs svamp och brödsmulor med timjan på
medelvärme några minuter, tillsätt den rivna vitlöken mot slutet. Riv
mozarellan i grova bitar och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
Salta portabellohattarna och grilla dem med ovansidan upp i ca 5 minuter,
eller tills de fått färg. Vänd dem och fyll med oströran. Fortsätt att grilla
med toppen ner i ca 5 minuter tills osten har smällt, gärna under lock.
Rostad spetskål:
Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
Skölj kålen och skaka av den.
Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor.
Blanda spetskålen med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast panna eller
ugnsform.
Rosta spetskålen i 20-30 minuter i mitten av ugnen tills kålen har mjuknat
lite och har fin färg. Man kan även lägga på eller pensla med lite smör på
slutet.
Ta ut och garnera ev. med lite färsk timjan eller annat grönt som hackad
persilja till servering.
Servera den grillade portabellon med spetskålen, den kalla örtsåsen och
lite grönsallad.
Gör grönt örtsmör med basilika, timjan, dijonsenap och
vitlök. Bre på fisken och ugnsbaka. Ljuvligt!
Servera med potatis och sparris!
Tillagningstid:
30 min
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Dela fisken i portionsbitar. Lägg i ugnsform, salta och peppra.
Kryddsmör:
Blanda ihop ingredienserna och klicka smöret på fisken. Tillaga i ugnen i
15–20 min.
Koka potatisen i saltat vatten. Koka sparrisen 2–3 min i saltat vatten.
Servera fisken med smöret som smält ut i formen samt kokt potatis och
sparris.
Klassiska
Wallenbergare görs på kalvfärs. Här har vi gjort de bulliga biffarna på
kycklingfärs – minst lika gott! Servera med mos!
Tillagningstid:
45 min
Gör så här
Blanda färsen (som ska vara kall) med salt, peppar och äggulor som noggrant
rörs in i smeten. Blanda i grädden lite i taget, smeten ska bli en aning seg,
men rör inte för länge!
Forma 8 biffar.
Stek biffarna i smör på medelstark värme tills de är genomstekta.
Potatismos:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten 10–15
min. Häll av kokvattnet.
Värm mjölken med smöret i en kastrull och häll det över potatisen.
Vispa moset riktigt luftigt med elvisp. Smaksätt med salt, peppar och lite
riven muskot.
Servera biffarna med potatismos, rårörda lingon, gröna ärter och gärna
brynt smör.
Hemmagjord potatissallad är godast! Servera med korv,
picklad rödlök, stark senap och salt cocktailkapris!
Tillagningstid:
20 min
Gör så här
Picklad lök:
Koka upp vinäger, socker och vatten. Skala och skiva löken tunt och lägg
ner i den varma lagen. Låt svalna.
Potatissallad:
Dela potatisen i bitar. Skölj och strimla salladslöken. Blanda crème
fraiche, kapris, citronskal, basilika, persilja, salt och peppar i en
skål.
Vänd ner potatis och salladslök och smaka av med salt och peppar.
Grilla korven eller stek den i en stekpanna med smör. Servera korven med
potatissallad, picklad rödlök, senap och cocktailkapris.
Tips!
Koka extra mycket potatis någon dag i förväg, så blir det riktigt enkelt
att göra en krämig potatissallad till korven.
En mättande köttsoppa med kålrot, morötter och tärnat
nötkött. En perfekt vardagsrätt som värmer i magen och går snabbt att
laga!
Tillagningstid:
30 min
Gör så här
Bryn kött och lök i smör i en stekpanna eller gjutjärnsgryta. Tillsätt
tomatpuré, pressad vitlök, paprikapulver, salt och peppar.
Dela kålroten i bitar och skiva morötterna. Tänk på att göra bitar som blir
tillagade på ungefär samma tid.
Lägg köttet och löken i en kastrull eller låt ligga kvar i gjutjärnsgrytan
och tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp. Lägg sedan i kålrot och
morötter, sjud tills de är mjuka, cirka 15 minuter.
Lägg ner den strimlade paprikan och koka upp. Strö över hackad persilja och
servera med yoghurt och bröd.