Burgundisk köttgryta med bacon

Mustig gryta med nötkött, bacon, steklök och champinjoner. Riktigt mört blir köttet när det får koka länge i rött vin och buljong!

Tillagningstid: 120 min

Gör så här

1. Bryn kött och bacon i omgångar i smör i stekpanna och lägg över i en stekgryta. Salta och peppra.

2. Skala och finhacka vitlöken. Skala och dela morötter och palsternackan i mindre bitar. 3. Rör ner mjöl, tomatpuré, lagerblad, timjan, vitlök, morötter, palsternacka, vin, vatten och kalvfond i stekgrytan.

4. Låt allt koka samman med locket på i ca 1½ tim eller tills köttet känns mört.

5. Skala steklökarna. Ansa svampen (dela stora svampar). Stek lök och svamp i smör i stekpanna.

6. Lägg ner svamp och lök i grytan och låt allt koka vidare i ca 10 min.

7. Dekorera med timjan och servera med kokt ris, klyftpotatis eller kokt potatis och saltgurka.

Kåldolmar med fläskfärs i tomatsås

Uppdatera kåldolmarna med savoykål och tillaga i tomatsås smaksatt med salvia för en lite lättare husmansklassiker!

Tillagningstid: 60 min

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°

2. Sjud savoykålbladen ca 5 min i saltat vatten. Låt rinna av och skär bort lite av den nedre tjocka mittnerven.

3. Blanda ris med färs, lök, vitlök, grädde, ägg och kryddor. Gör ev ett stekprov för att kolla kryddningen. Fördela färsen på bladen, vik in kanterna över fyllningen och rulla ihop till kåldolmar.

4. Tomatsås: Fräs lök och vitlök mjuk i smör i en kastrull. Häll på tomater och krydda med socker, salt och peppar. Låt sjuda under lock ca 10 min.

5. Blanda ner salvia och häll såsen i en ugnsform. Lägg ner dolmarna och tillaga i ugn ca 30 min. Färsen ska vara genomstekt när de är klara.

6. Serveras med kokt potatis.

Kycklingpanna med rotfrukter och pepparrot

Kycklingen kryddas och lagas i en panna tillsammans med palsternacka, morötter och purjolök. Pepparrot ger fin smakbrytning!
Tillagningstid: 40 min Gör så här 1. Krydda och stek vingarna gyllenbruna i lite olja i en stekpanna. 2. Skala och strimla morötterna och palsternackan. Ansa och strimla purjolöken. 3. Lägg ner rotfrukterna och löken i pannan och häll på buljongen och grädden. Tillsätt pepparroten och låt koka under lock i ca 15 minuter. Salta och peppra. 4. Garnera rätten med lite färskriven pepparrot och några persiljekvistar. Servera med kokt pasta.

Lättlagad fiskgratäng

Den här enkla gratängen är perfekt för dig som tycker det är svårt att få till det här med laga fisk bra!
Tillagningstid: 30 min Gör så här 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Lägg fisken i en lagom stor ugnsform, salta och peppra lite lätt. 3. Vispa samman crème fraiche, grädde, citronskal, citronsaft, dill och salt och fördela såsen över fisken. 4. Strö över osten och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter tills osten fått lite färg och fisken känns fast. 5. Garnera och servera med potatis.

Rostad och marinerad blomkål

Blomkålen rostas i ugnen och får sen vila i en marinad med japansk soja, tomat och vitlök. Till det, matvete och stekta champinjoner!
Tillagningstid: 40 min Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Ansa och skär blomkålen i 2 cm skivor rätt igenom roten så att de håller ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med lite olja och rosta i ugn ca 25 min. 3. Marinad: Blanda ingredienserna och häll marinaden i en ugnsform. Lägg den varma blomkålen i formen och pensla på marinaden så att det täcker överallt. 4. Koka matvetet enl anv på förp. Ansa och klyfta svampen. Hacka löken. Stek svamp och lök i olja. Salta och peppra och vänd ner matvete och persilja.

Ostvåfflor med ägg och bacon

Matiga våfflor med riven ost i smeten. Toppa våfflorna med stekt ägg, bacon och valfri sallad. Gott som både brunch och mellanmål!
Tillagningstid: 30 min Gör så här: 1. Våffelsmet: Smält smöret. Rör ut mjöl med mjölk, bakpulver, salt och ägg. Mixa ner smöret med en stavmixer. Häll riven ost och svartpeppar i smeten. Låt stå i kyl ca 30 minuter före användning, eller över natten om du så vill. 2. Under tiden smeten sväller så stek baconet knaprigt och stek äggen. Ställ åt sidan och varmhåll under tiden våfflorna blir färdiga. 3. Tillaga dina våfflor i våffeljärnet. 4. Lägg bacon, ägg och bladgrönt på våfflorna och vik ihop till en halva.

Passa på att beställa i dag!