Korv med bröd, karamelliserad lök & riven ost

Tillagningstid:

35 min

Gör så här:

  1. Skala och strimla löken fint. Stek den på låg värme i smör tills den börjar bli mjuk. Den ska börja bli lite brun. 1. Rör i socker och stek i ett par minuter till. Smaka av med dijon, salt och peppar.
  2. Rör samman skalad och pressad vitlök med smör och timjan. Bred insidan på korvbröden med smöret och grilla/stek dem så att de får lite färg.
  3. Lägg i grillad korv och toppa med karamelliserad lök, riven gryere och timjan.

Rostad tomatsoppa med ostgratinerat vitlöksbröd

Tillagningstid: 
60 min

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skär tomaterna på hälften eller i kvartar. Skrubba och skär ner palsternackorna i mindre bitar. Skala och skär löken i mindre klyftor och skala vitlöksklyftorna, men lämna dem hela.
  3. Lägg alla grönsaker i en stor ugnsfastform, klicka över smör och ringla över olivolja.
  4. Ställ in formen i ugnen ca 40-45 minuter eller tills allt har fått en fin rostad yta.
  5. Koka under tiden upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
  6. Ta ut grönsakerna ur ugnen och lägg ner i kastrullen med buljongen. Låt koka ihop någon minut och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en nypa socker.
  7. Halvera baguetten och dela i 6-8 delar. Blanda smör med vitlök och bred ut på baguetter. Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen i 5-10 minuter, tills de fått fin färg.

Fisk i krämig dillsås med baconströssel

Tillagningstid: 
35 min

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta och koka potatisen mjuk.
  3. Strimla och stek bacon så att det får fin färg.
  4. Smörj en ugnsfast form med smör, lägg i fisken och krydda den med salt och peppar. Blanda samman crème fraiche, hackad chili och dill. Häll över fisken och laga i ugn ca 15 min.
  5. Rosta valnötterna i en torr stekpanna.
  6. Tärna gurka och dela tomater, blanda med sallad.
  7. Toppa med rostade valnötter.

Kycklingköttbullar med thailändska smaker

Tillagningstid: 
25 min

Gör så här

  1. Finhacka salladslöken, riv ingefära och vitlök. Blanda ihop färsen, ägg, panko, fisksås, salladslök, ingefära, vitlök, salt och svartpeppar.
  2. Låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Rulla köttbullar och stek gyllene runtom på medelhög värme ca 8 min. Lägg åt sidan.
  3. I samma stekpanna som du stekte köttbullarna i (diska inte ur stekpannan) lägger du lite mer olja och röd curry. Stek curryn under omrörning i ca 3 min.
  4. Tillsätt kokosmjölk, smula i buljongen, vänd i köttbullarna och låt såsen puttra utan lock i ca 15 min.
     
  5. Pressa lime över, toppa med cashewnötter, koriander och chili. Servera med ris och njut!

Fläskkarré med potatis- och rotsellerigratäng

Tillagningstid: 
75 min

Gör så här

Fläskkarré:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra kryddorna till fläskkarrén. Rulla in karrén i kryddorna. Salta runtom.
  2. Stek karrén på alla sidor i smöret i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsform. Sätt in i ugnen och tillaga till innertemperaturen är 75-80 grader, ca 1,5-2 timmar.

Potatis- och purjolöksgratäng:

  1. Skala, halvera och skiva löken tunt. Skala och skiva potatis och rotselleri tunt, gärna på mandolin.
  2. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull. Häll i grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar, låt koka upp. Lägg i potatis och rotselleri. Vänd runt och låt koka några minuter, rör hela tiden så att d et inte bränner i botten. Häll upp i en ugnssäker gratängform och toppa med riven ost.
  3. Tillaga i ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna något före servering.

Äppelsky:

  1. Skala och skiva löken. Dela, kärna ur och skär äpple i tärningar. Fräs lök och äpple i smör i en kastrull tills de blir mjuka utan att ta färg.
  2. Strö på sockret och låt det karamelliseras. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med några sekunder. Häll i vinäger och låt den koka in helt.
  3. Häll i vin och låt koka ihop till hälften. Häll i kalvfond och koka ihop ytterligare till hälften. Sila såsen i en ny ren kastrull. Smaka av med äppelmos. Red ev skyn med majsstärkelse om du vill ha en såsigare konsistens.
  4. Skiva karrén i tunna skivor.
  5. Servera skivor av karré tillsammans med gratäng och skysås. Garnera med färsk hackad persilja.

Mustig högrevsgryta

Tillagningstid: 
2,5 tim

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
  2. Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
  3. Skär morötterna och palsternackan i grova bitar. Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt. Fräs allt i en stekpanna – inte i grytan! – och tillsätt tomatpurén och vetemjölet. Rör så att allt blandar sig fint.
  4. Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen. Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.
  5. Häll sedan över allt i grytan med köttet. Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
  6. Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.
  7. Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
  8. Strimla baconet och stek i pannan. När baconet nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
  9. Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.
  10. Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl. Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
  11. Servera med potatis eller ett gott lantbröd.

Passa på att beställa i dag!