Tillagningstid:
75 min
Gör så här
Fläskkarré:
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra kryddorna till fläskkarrén. Rulla in karrén i kryddorna. Salta runtom.
- Stek karrén på alla sidor i smöret i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsform. Sätt in i ugnen och tillaga till innertemperaturen är 75-80 grader, ca 1,5-2 timmar.
Potatis- och purjolöksgratäng:
- Skala, halvera och skiva löken tunt. Skala och skiva potatis och rotselleri tunt, gärna på mandolin.
- Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull. Häll i grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar, låt koka upp. Lägg i potatis och rotselleri. Vänd runt och låt koka några minuter, rör hela tiden så att d et inte bränner i botten. Häll upp i en ugnssäker gratängform och toppa med riven ost.
- Tillaga i ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna något före servering.
Äppelsky:
- Skala och skiva löken. Dela, kärna ur och skär äpple i tärningar. Fräs lök och äpple i smör i en kastrull tills de blir mjuka utan att ta färg.
- Strö på sockret och låt det karamelliseras. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med några sekunder. Häll i vinäger och låt den koka in helt.
- Häll i vin och låt koka ihop till hälften. Häll i kalvfond och koka ihop ytterligare till hälften. Sila såsen i en ny ren kastrull. Smaka av med äppelmos. Red ev skyn med majsstärkelse om du vill ha en såsigare konsistens.
- Skiva karrén i tunna skivor.
- Servera skivor av karré tillsammans med gratäng och skysås. Garnera med färsk hackad persilja.