Fläskpannkaka

Tillagningstid:
+ 60 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Häll hälften av mjölken i en skål. Vispa ner mjöl och salt till en jämn smet. Häll i resten av mjölken. Vispa sist ner äggen.
  3. Skär fläsket i strimlor. Bryn dem i en stekpanna. Fördela fläsket och smör i en långpanna, 30×40 cm (för 4 port, bilden visar fläskpannkaka för 2 port) gärna med bakplåtspapper, fukta plåten lite och lägg på bakplåtspappret så ligger det still. Häll smeten över fläsket.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.

    Servera med lingonsylt.

Krämig kokoscurry med grönsaker

Tillagningstid:
Ca 20 min

Gör såhär:

  1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Stek vitlök och lök i olja i en stekpanna. Tillsätt resten av grönsakerna och currypastan. Häll över kokosmjölken och låt koka ihop tills grönsakerna har mjuknat.
  3. Servera med nykokt ris, färsk koriander, rödlök, kokoschips och limeklyftor.

Stekt långarygg med rotfruktsgratäng och äppelkompott

Tillagningstid:
Ca 45-60 min

Gör såhär:

Börja med rotfruktsgratängen

  1. Skala och tunnskiva morötter och rotselleri.
  2. Lägg ut ett bakplåtspapper i botten av en springform om ca 25 cm i diameter och kläm fast det. Klipp bort det överflödiga pappret runt om.
  3. Varva rotselleriskivor, morötter och smulad fetaost i formen.
  4. Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och platta till det hela.
  5. Grädda i 60 minuter i 200°.

Äppelkompott:

  1. Kärna ur och tärna äpplena.
  2. Koka upp en kastrull med vatten och socker och ha ner äpplen och strimlad citronmeliss.
  3. Låt puttra utan lock till vätskan nästan försvunnit helt (ca 30 minuter).
  4. Rör ner vinet och låt det puttra ytterligare ihop några minuter. Låt svalna.

Fisken:

  1. Hacka rosmarinen och blanda ihop med smör, balsamico, pressad vitlök och kryddor.
  2. Lägg fisken i en form och pensla ovansidan med smaksättningen.

Honungsglazerad sparris:

  1. Pensla sparrisen med honung och en nypa salt.

Stekning/grillning:

  1. Stek/grilla fisk och sparris. (Fisken bör grillas i ett halster då den skivar sig och lätt går sönder när den börjar bli färdiggrillad.)
  2. Pensla fisken med smörblandningen.

Servera med en bit rotsaksgratäng, naturell crème fraiche och äppelkompott.

Provencalsk kycklinggryta

Tillagningstid:
Ca 40 min

Gör såhär:

  1. Putsa kycklingen, salta och peppra på båda sidor.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen på båda sidor så att de får fin färg.
  4. Lägg över kycklingen i en gryta med lock.
  5. Tillsätt vitlök, grädde, fond, sweet chilisås, oregano, timjan, (chiliflakes) och vatten i stekpannan för att ta tillvara på smaken. Vispa runt med handvisp och låt koka upp.
  6. Häll såsen över kycklingen och låt koka upp.
  7. Sänk värmen och låt kycklingen puttra i såsen med locket på i 30–35 minuter. Smaka av då och då. Salta mer om det behövs.
  8. Halvera tomaterna. Blanda ner dem i grytan när kyck­lingen är klar och lätt går isär när man separerar den. Låt tomaterna småbubbla med i grytan i ett par minuter före servering.
  9. Precis före servering tillsätts pressad citron för att höja syran något i denna gräddigt krämiga gryta.
  10. Garnera med salladsblad.

    Servera kycklinggrytan med pressad potatis och en god sallad.

Smarrig fläskgryta med champinjoner

Tillagningstid:
Ca 30 min

Gör såhär:

  1. Putsa köttet fritt från eventuellt fett och senor och skär i 1-2 cm tjocka skivor.
  2. Salta och peppra köttet och stek i smör i en het panna. Tillsätt timjankvistar och stek skivorna i omgångar så att köttet blir ordentligt stekt och får en fin yta. Lägg åt sidan.
  3. Stek champinjonerna i smör i samma panna. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare ett par minuter. Lägg åt sidan.
  4. Stek den skivade purjolöken mjuk i lite smör. Häll i grädde och crème fraîche i pannan. Tillsätt soya, kalvfond och dijonsenap. Låt koka ihop till en sås och tillsätt champinjonerna och köttet. Koka ihop tills köttet är helt genomstekt.
  5. Toppa gärna grytan med lite färsk hackad persilja och servera med pasta och en fräsch sallad!

Grekiska färsbiffar med tzatziki

Tillagningstid:
Ca 45-60 min

Gör såhär:

Grekiska biffar:

  1. Lägg färsen i en bunke. Skala vitlöken och riv den fint och blanda ner i färsen tillsammans med de övriga ingredienserna.
  2. Forma färsen till avlånga färsbullar och stek dem vackert gyllenbruna.

Tzatziki:

  1. Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min.
  2. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar.

Tomatsallad:

  1. Skär tomaterna i tunna skivor och lägg på ett fat.
  2. Skala och skiva löken i tunna skivor. Fördela löken över tomatskivorna.
  3. Blanda vinäger och olivolja och häll över tomater och lök.
  4. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
  5. Hacka persiljan och strö på salladen.

Serveras med klyftpotatis, tomatsallad och tzatziki.

Passa på att beställa i dag!