Tillagningstid:
Ca 45-60 min
Gör såhär:
Börja med rotfruktsgratängen
- Skala och tunnskiva morötter och rotselleri.
- Lägg ut ett bakplåtspapper i botten av en springform om ca 25 cm i diameter och kläm fast det. Klipp bort det överflödiga pappret runt om.
- Varva rotselleriskivor, morötter och smulad fetaost i formen.
- Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och platta till det hela.
- Grädda i 60 minuter i 200°.
Äppelkompott:
- Kärna ur och tärna äpplena.
- Koka upp en kastrull med vatten och socker och ha ner äpplen och strimlad citronmeliss.
- Låt puttra utan lock till vätskan nästan försvunnit helt (ca 30 minuter).
- Rör ner vinet och låt det puttra ytterligare ihop några minuter. Låt svalna.
Fisken:
- Hacka rosmarinen och blanda ihop med smör, balsamico, pressad vitlök och kryddor.
- Lägg fisken i en form och pensla ovansidan med smaksättningen.
Honungsglazerad sparris:
- Pensla sparrisen med honung och en nypa salt.
Stekning/grillning:
- Stek/grilla fisk och sparris. (Fisken bör grillas i ett halster då den skivar sig och lätt går sönder när den börjar bli färdiggrillad.)
- Pensla fisken med smörblandningen.
Servera med en bit rotsaksgratäng, naturell crème fraiche och äppelkompott.
Tillagningstid:
Ca 45-60 min
Gör såhär:
Grekiska biffar:
- Lägg färsen i en bunke. Skala vitlöken och riv den fint och blanda ner i färsen tillsammans med de övriga ingredienserna.
- Forma färsen till avlånga färsbullar och stek dem vackert gyllenbruna.
Tzatziki:
- Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min.
- Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar.
Tomatsallad:
- Skär tomaterna i tunna skivor och lägg på ett fat.
- Skala och skiva löken i tunna skivor. Fördela löken över tomatskivorna.
- Blanda vinäger och olivolja och häll över tomater och lök.
- Krydda med flingsalt och svartpeppar.
- Hacka persiljan och strö på salladen.
Serveras med klyftpotatis, tomatsallad och tzatziki.