Äppelkaka

Tillagningstid:
50 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar) med smör och ströbröd.

Kaka: 

  1. Mortla kardemumman. Rör ihop smör med socker och kardemumma. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. Vispa ner mjölken. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.

Fyllning och garnering: 

  1. Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med kanel och socker och stick ner klyftorna tätt i smeten runtom kakan.
  2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr.

Serveringsförslag: 

Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.

Blomkål- och svampbolognese

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Skala och hacka vitlöken. Riv blomkål och champinjoner grovt. Stek vitlök, blomkål och champinjoner i oljan i en stor stekpanna eller gryta tills det får lite färg. Tillsätt chilipulver, tomatpuré och låt fräsa ytterligare några minuter.
  2. Rör ner krossade tomater, smulad buljongtärning, dijonsenap och vatten, låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1–2 dl pastavatten (för 4 port). Blanda pastan med såsen och lite av pastavattnet.

Till servering: 
Toppa med persilja och parmesan.

Vitlöksstekt fläskkotlett med potatisgratäng

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsform, ca 20×30 cm i storlek, till gratängen.
  2. Häll grädde, mjölk, salt och peppar i en kastrull och låt koka upp.
  3. Tvätta och skiva potatisen tunt med en kniv, mandolin eller i matberedaren (skalet behöver inte tas bort). Lägg ner i kastrullen och låt sjuda tills ugnen är varm, ca 10 minuter. Rör då och då så att det inte bränner i botten.
  4. Ta ut formen och häll ner potatis och gräddmjölk. Sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
  5. Dela tomaterna och ringla över olivolja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
  6. Stek kotletterna i oljan. Krydda med salt och peppar. Pressa i vitlöken mot slutet av stekningen.
  7. Servera kotletterna med gratäng och tomater.

Klassisk kalops

Tillagningstid:
120 min

Gör såhär:

  1. Putsa köttet och skär bort senor från köttet. Skär det i 3×3 cm stora bitar.
  2. Skala och skär morötter och lök i ca 3 cm stora bitar.
  3. Bryn köttet i smör och olja i en gryta.
  4. Tillsätt morötter, lök, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  5. Häll på vatten och kalvfond över allt kött och grönsaker i grytan.
  6. Koka upp och skumma av fettet.
  7. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 2-2 1/2 timmar. Skumma av fettet då och då. Ta av locket sista halvtimmen.
  8. Red kalopsen med majsstärkelse utblandat med lite vatten.
  9. Smaka av med salt och peppar.

Till servering: 
Kokt potatis och inlagda rödbetor.
Servera gärna med bröd.

Ugnsstekt kycklingklubba med het yoghurtsås

Tillagningstid:
45-60 min

Gör såhär:

Kycklingen:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda soja, ketchup, rosmarin och oregano med olja och peppar. Skala och pressa ner vitlöken.
  3. Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form och pensla på blandningen. Klicka över smör. Häll vatten i bottnen av formen.
  4. Stek kycklingklubborna i ugnen i ca 45 minuter (ca 30 minuter om de är färska), tills köttsaften är klar och innertemperaturen är 82˚C (intill benet). Ös kycklingen ett par gånger under tillagningen.

    Rostade rotfrukter:

    1. Skala och skär rotfrukterna i 2-3 cm stora bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt eller i en liten ugnssäker form.
    2. Ringla över balsamvinäger, honung och olja. Krydda med salt och peppar. Blanda runt.
    3. Rosta rotfrukterna i ugnen ca 30 minuter, tills de är mjuka med lite tuggmotstånd.

      Het yoghurtsås:
    1. Blanda yoghurt, sweet chilisås, citronskal och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.

    Smörstekt koljafilé med tomatrisotto

    Tillagningstid:
    40 min

    Gör såhär:

    Tomatrisotto: 

    1. Värm fond och vatten i en kastrull. Skala och hacka löken. Stek lök, ris och tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme 2–3 minuter.
    2. Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in. Tillsätt buljongen, lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter. Vänd ner parmesan, tomater, citronskal och timjan. Smaka av med salt och peppar.

    Kolja: 

    1. Krydda koljan runt om med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 minuter. Fisken är klar vid en innertemperatur på 56°C.

    Till servering: 

    Servera med risotton och gärna ruccola.

    Passa på att beställa i dag!