Tillagningstid:
50 min
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar) med smör och ströbröd.
Kaka:
- Mortla kardemumman. Rör ihop smör med socker och kardemumma. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. Vispa ner mjölken. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
Fyllning och garnering:
- Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med kanel och socker och stick ner klyftorna tätt i smeten runtom kakan.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr.
Serveringsförslag:
Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.
Tillagningstid:
30 min
Gör såhär:
- Skala och hacka vitlöken. Riv blomkål och champinjoner grovt. Stek vitlök, blomkål och champinjoner i oljan i en stor stekpanna eller gryta tills det får lite färg. Tillsätt chilipulver, tomatpuré och låt fräsa ytterligare några minuter.
- Rör ner krossade tomater, smulad buljongtärning, dijonsenap och vatten, låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1–2 dl pastavatten (för 4 port). Blanda pastan med såsen och lite av pastavattnet.
Till servering:
Toppa med persilja och parmesan.
Tillagningstid:
120 min
Gör såhär:
- Putsa köttet och skär bort senor från köttet. Skär det i 3×3 cm stora bitar.
- Skala och skär morötter och lök i ca 3 cm stora bitar.
- Bryn köttet i smör och olja i en gryta.
- Tillsätt morötter, lök, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
- Häll på vatten och kalvfond över allt kött och grönsaker i grytan.
- Koka upp och skumma av fettet.
- Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 2-2 1/2 timmar. Skumma av fettet då och då. Ta av locket sista halvtimmen.
- Red kalopsen med majsstärkelse utblandat med lite vatten.
- Smaka av med salt och peppar.
Till servering:
Kokt potatis och inlagda rödbetor.
Servera gärna med bröd.
Tillagningstid:
40 min
Gör såhär:
Tomatrisotto:
- Värm fond och vatten i en kastrull. Skala och hacka löken. Stek lök, ris och tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme 2–3 minuter.
- Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in. Tillsätt buljongen, lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter. Vänd ner parmesan, tomater, citronskal och timjan. Smaka av med salt och peppar.
Kolja:
- Krydda koljan runt om med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 minuter. Fisken är klar vid en innertemperatur på 56°C.
Till servering:
Servera med risotton och gärna ruccola.