Fräs lök, jordärtskockor och potatis i en kastrull med olja utan att de får färg. Tillsätt vatten och grönsaksfond. Låt koka 10-15 minuter tills jordärtskockorna har blivit mjuka. Passera genom en trådsil eller kör i mixer eller matberedare till en slät puré. Häll tillbaka purén i kastrullen.
Tillsätt grädde och rosmarin och koka upp. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Rosta brödskivorna och skär eller bryt till krutonger. Strö krutongerna över soppan. Garnera eventuellt med några blad färsk rosmarin.
Tvätta och tärna potatis och morötter. Ansa och hacka purjolöken. Stek i smör i en gryta. Rör i vitt matlagningsvin och låt det sjuda med i ett par minuter.
Rör i grädde, krossad tomat och vatten. Låt sjuda i ca 20 min. Rör sen i delad fisk, mortlade fänkålsfrö och cayennepeppar. Sjud i ca 10 min till. Smak av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och koka potatisen.
Skala och riv löken. Rör ihop färsen med riven lök, ströbröd, vatten, salt och vitpeppar. Platta ut den i en ugnsfast form så att den blir ca 2-3 cm tjock. Laga i ugn i 30 min. När det är 10 min kvar lägger du på den stekta kålen.
Fräs strimlad kål i smör. Häll på vatten, sirap och soja. Låt det puttra i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. När det är dags, häll kålen över färsen och laga i ugn 10 min.
Gör såsen. Vispa samman mjölken med fond, peppar, soja och lingonsylt. Red med maizena. När kålpuddingen är klar kan du hälla av spadet från kålpuddingen ner i såsen.