Din varukorg är för närvarande tom!
Våra gårdar och producenter
Här kan du läsa om några av gårdarna vi får produkterna ifrån.
Hulatorps Champinjoner
Här odlar vi champinjoner och levererar dom nyplockade direkt till butiken utan mellanhänder.
Tiden går fort och det är 17 år sedan vi började bygga om vår ladugård för att passa till champinjonodling. Det var 2007 som jag fick min idé och hela semestern den sommaren använde vi och våra närmaste till att bygga.
Det blev två fina odlingsrum där vi kan styra klimatet att passa för champinjoner. Intresset för vår svamp var stort, och 2012 byggde vi ytterligare ett odlingsrum.
Från början tänkte jag att jag skulle klara av odlingen själv, men jag märkte snart att vi behövde vara fler. Nu har jag anställt ett glatt gäng som hjälper mig att plocka svampen och en duktig chaufför som levererar svampen till butikerna. Varje vecka skördar vi närmare ett ton champinjoner som levereras till butikerna i närområdet.
I vår odling använder vi inte några kemiska bekämpningsmedel, och vi har full spårbarhet i produktionskedjan. Vi är stolta över att vi uppfyller de krav som ställs för att få märka vår svamp med Svenskt Sigill med tillägg KLIMAT.
/Liselott
Läs mer
Se deras produkter
Holmryds mejeri
Holmryds mejeri är en gård som ligger i det vackra Bredared en mil norr om Borås. Gården har även en gårdsbutik där de säljer sin mjölk, grädde, ostkakor och glass.
Holmryds mejeri är en ny verksamhet på Holmryds gård som ägs av släktingarna Bengt Larsson och Niklas Krantz.
2016 togs beslutet att utveckla verksamheten med att starta ett eget gårdsmejeri.
På gården finns ca 100 mjölkande i huvudsak SRB-kor (Svensk Rödbrokig Boskap) totalt finns det ca 200 nötdjur i olika åldrar såsom kor, kvigor, sin-kor, stutar, tjurar och kalvar.
Mjölkningen är automatiserad och sköts av en robot som jobbar dygnet runt där korna bestämmer till viss del själva när de vill bli mjölkade. Varje ko har ett halsband med en sensor på som Roboten läser av, har det gått tillräckligt många timmar sedan senaste mjölkningen av kon sätter roboten igång med att mjölka henne, är det för få timmar låter den henne bara gå igenom och släpper istället in nästa som vill in. I samband med själva mjölkningen får kon en portion med kraftfoder, därför går de mer än gärna in i roboten. Den övriga tiden då de inte mjölkas går de fritt i en stor hall med liggbås och fri tillgång till foder, gräs och vatten.
Under sommartiden kan korna gå ut till beteshagen dygnet runt.
Bageriet i Fritsla
Det godaste brödet görs av vatten, mjöl och salt, säger Ingrid Pasha som driver Bageriet i Fritsla och älskar surdegsbröd.
Att göra surdeg är enkelt: Börja med att blanda vatten och mjöl. Låt det stå i rumstemperatur. Efter en till två dagar kommer det att börja bubbla. Sen måste du mata surdegen så att den har något att växa med: ge den nytt mjöl och nytt vatten.
Om du sätter en helt ny surdeg får du räkna med att det tar fyra–fem dagar innan du kan börja baka. Men ny surdeg behöver man sällan sätta, har du en gång fått en surdeg håller du liv i den. När du sedan ska börja baka, tar du en klick av surdegen, sedan är det bara att tillsätta vatten, mjöl och salt, blanda ihop, det och sedan låta allt jäsa tre–fyra timmar. Vik ihop degen och tryck den luft som bildats, låt sedan jäsa ytterligare någon timme. Forma degen till bröd eller frallor, låt jäsa i kylen över natten. Sammanlagt får degen jäsa i ett dygn. Då hinner alla näringsämnen i mjölet utvecklas. Slowbaking helt enkelt. Och om du inte har tid eller lust att baka själv finns det flera goda surdegsbröd att välja mellan i webshopen.
Furulund’s Gård
Furulund’s Gård är ett litet familjeföretag. Som drivs med kärlek till djuren och bra kött. På gården finns förutom grisar även värphöns som är frigående både inom och utomhus. Gården odlar en del, främst vitlök som finns till försäljning under hösten. Den odlas för hand. Gården sköts idag helt utan maskiner. Djur som inte trivs eller känner sig stressade utsöndrar ett särskilt stresshormon, hormonet stannar kvar i köttet och blir en bismak. Därför är det viktigt att grisarna har det lugnt och tryggt omkring sig hela vägen fram till slakt. På gården lever grisarna så naturligt som möjligt. Grisarna bor i hyddor fyllda med halm, stora fria ytor att röra sig på, de leker, äter och sover tätt tillsammans. När det är tid för slakt transporteras grisarna till ett lokalt slakteri, endast tio minuter bort. Gården sköter allt med transporten, lastning sker på grisens villkor. Därför kan det hända ibland att de får slakta en annan dag för då vill dom inte kliva på och då väntar dem. Den korta resan förhindrar att grisarna hinner stressa upp sig och bismak i köttet undviks. Furulund´s Gård har ett kött med mycket smak men utan bismak. Grisarna får växa i ca 1år innan dom är redo för slakt. Dom äter spannmål som odlas 5 min från gården.
Läs mer
Kråkarps Gårdsmejeri
Elinor och Daniel Bergvall bor på Kråkarps gård ett stycke norr om Fristad. För fem år sedan, 2015, började de och deras 42 kor leverera mjölk till den lokala ICA-handlaren. Idag har antalet produkter som gården producerar ökat avsevärt – förutom mjölk levererar Elinor och Daniel även filmjölk, grädde, crème fraiche, yoghurt, ostkaka, kalvdans och eldost.
När vi haffar Elinor är hon precis färdig med dagens eldostproduktion, 210 eldostar finns nu färdiga för leverans.
– Vi ystar för glatta livet, säger hon och förklarar att eldosten är något så enkelt som svensk, halloumi och en produkt var popularitet ökar stort.
Traditionellt sett tillverkas halloumi på Cypern, av fårmjölk. Eldosten är den officiella svenska varianten som Svenska Gårdsmejerier fått varumärkesskyddad. Eldosten kan tillverkas på ko-, get-, får- eller buffelmjölk och det finns inget detaljerat receptkrav. Därför kan smaken variera mellan olika mejerier.
Inledningsvis skötte Daniel i princip hela gårdsmejeriets produktion med hjälp av Elinor som också hade ett jobb utanför gården. Idag har hon tagit tjänstledigt och både hon, Daniel och en anställd jobbar heltid. Dessutom får de hjälp av de tre äldsta av de fyra sönerna.
– När vi startade för fem år sedan kunde vi aldrig tänka oss att det skulle bli såhär bra. Vi kom verkligen rätt i tiden. Det finns ett stort intresse för lokalproducerat idag och folk väljer att lägga pengar på bra mat.
Vik Gård
En av våra köttleverantörer är Vik gård i Horred. Här har det varit djurproduktion i över 100 år. Men sedan 2009 drivs gården av Jimmy Johnsson och sedan 2011 får Jimmy hjälp av hustrun Caroline som även arbetar som växtodlingsrådgivare.
Både Jimmy och Caroline är uppväxta på gårdar, så livet på landet är en självklarhet.
– Jag har hjälpt min pappa hemma på gården så länge jag kan minnas, säger Jimmy och avslöjar att han hjälpte sin farfar att harva redan som åttaåring.
På gymnasiet läste Jimmy emellertid fordonslinjen och startade en karriär som foderbilschaufför – den väg Jimmy inte hittar är inte värd att hitta. År 2006 satte sig Jimmy på skolbänken för att läsa till gårdsmästare och strax därpå blev han lantbrukare på riktigt. Lantbruksprogrammet på Munkagård
Carolines väg var inte lika självklar – under uppväxten var intresset för lantbruk i princip obefintligt. Istället hägrade tankar på att bli florist. Men väl på Munkagård öppnades hennes ögon för lantbruk och hon gick lantbruksprogrammet istället. Efter några år på en mjölkgård utanför Halmstad styrde Caroline kosan till Alnarp och en lantmästarexamen. På Vik gård föder Jimmy och Caroline upp drygt 7.000 grisar om året med hjälp av två heltidstjänster samt Jimmys pappa under arbetstopparna. På gården odlar man även spannmål; vete, korn, havre, åkerböna och höstraps i en modern form av växelbruk.
– Vi försöker få bra växtföljd och på sikt bra jordar. Åkerbönan och rapsen är så kallade avbrottsgrödor och minskar risken för växtföljdsjukdomar. Vi arbetar för att minska vår miljöpåverkan så mycket som möjligt och använder väl utvecklade tekniker för att mäta grödans behov av gödning. I traktorn finns både dator och autostyrning via GPS som gör att vi slipper dubbelkörning som sparar diesel och gödning. Grisuppfödningen är ett bra komplement till spannmålsodlingen eftersom allt spannmål inte lämpar sig för människoföda. Både åkerbönan och delar av rapsen går till grisarna.
– Sen kompletterar vi med mineraler och vitaminer, Premix, från en samarbetspartner i Laholm som vi även tar rapsmjöl från som komplement till vårt eget spannmål. Grisarna behöver rätt proteinhalt och näringssammansättning på fodret för att växa som de ska.
Förr användes ofta soja som protein i grisfodret, men numera byter fler och fler över till åkerbönan.
– Vi tar också vassle från kesotillverkningen i Falkenberg så i huvudsak får också grisarna närproducerad mat.
Jimmy berättar att grisarna utfodras med välling fyra gånger per dygn. De ses till dagligen, får rent strö och ny halm varje dag.
– Halmen ger dem något att syssla med och låter dem följa sitt naturliga beteende.
Vik gård levererar alla sina grisar till Lillegårdens Kött och Chark i Varberg.
– Vi har som ambition att öka andelen som går till lokalproducerat och tittar på att byta system där grisarna kan gå mer fritt, säger Jimmy.
Ekbackens Fågel
Vi som bor på och driver Ekbackens Gård heter Alexandra och André och har nu varit igång med vårt företag i Valinge sedan Mars 2021. Utöver gården jobbar André som grävmaskinist och Alexandra på butiken Granngården i Varberg.
På gården finns nu 2 hästar, 3 katter, ca 850 kycklingar och ett 20-tal utegrisar av den snälla och goda rasen Duroc.
Då lantbruk/ jordbruk ligger oss varmt om hjärtat och möjligheten att köpa lokalproducerad kyckling där man kunde få insyn i verksamheten i princip inte fanns så läste vi in oss under ca ett år på kycklingproduktion och skaffade kontakter när det gäller exempelvis lokalt foder och slakteri.
Hur började detta äventyr då?
Vi startade vårt företag 2015 i Halmstad då vi lät bygga om Alexandras föräldrars svinhus till kycklingstall. Detta efter att först ha testat ta hem 100 stycken kycklingar som föddes upp i den gamla lekstugan som stod tom på föräldrargården.
När vi hade startat Facebooksidan Ekbackensfågel förstod vi att det inte bara var vi som saknade lokalt producerad kyckling utan folk började beställa av våra kycklinglådor!
2018 kom vi in i en ny fas i livet och fick genom Andres föräldrar möjlighet att ta över en gård i Valinge 8 mil norr om Halmstad. En sån chans kan man bara inte missa! Så efter mycket planering så började jobbet med att riva den befintliga gården och bygga upp vår dröm! I mitten av December 2020 var vi i mål och första kycklingarna flyttade in i stallet den 4 Mars 2021.
Under byggtiden planterade vi även en hallonodling, massor av sparrisplantor och även saffranskrokus då Alexandra är lite lagom galen i att odla och ville ha något extra att pilla med då grävmaskinsyrket inte riktigt är något för henne.
Varmt välkomna att besöka oss och våra djur!
Läs mer
Sjömarkens hönsgård
Sjömarkens Hönsgård utanför Borås har bedrivit äggproduktion sedan 60-talet och är idag en modern lokal hönsanläggning.
Hönsgården har drygt 50 000 frigående höns i separata stallar och packeri inline, dvs vi packar dagens värpta ägg i konsumentförpackningar direkt på Hönsgården.