Fiskköttbullar med rostad spetskål och brynt smörsås

Tillagningstid:
45 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
  2. Dela spetskålen på längden och skär i cm-tjocka halvmånar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  3. Ringla soja över kålen och lägg på hyvlade skivor av smör. Salta och peppra och sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå på 200 grader i 15 minuter och sänk sedan till 120 grader.
  4. Stek köttbullarna.
  5. Brynt smörsås:
  6. Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och nötigt, vispa under tiden så att det inte bränns.
  7. Värm i en annan kastrull upp grädde och crème fraiche, låt smälta samman. Blanda sedan ihop med det brynta smöret, låt småputtra.
  8. Tillsätt finskuren gräslök, finrivet citronskal, citronsaft och lite vatten. Smaka upp med salt.
  9. Hasselnötter:
  10. Torrosta hasselnötterna i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter. Ta ut, låt svalna och gnid bort skalet på hasselnötterna med hjälp av en hushållshandduk.
  11. Hacka nötterna grovt.
  12. Servering:
  13. Lägg upp rostad spetskål på en tallrik. Lägg köttbullarna ovanpå kålen och häll såsen snyggt runt om. Toppa med hasselnötter och garnera med färsk dill.

4 portioner:

 

  • 4 portioner potatis
  • 400 g fiskköttbullar
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja, att ringla över fisken
  • salt
    Ugnsbakad spetskål:
  • 1 spetskål (stor)
  • 25-50 g smör
  • 1-2 msk japansk soja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
    Brynt smörsås:
  • 100 g smör
  • 1½ dl crème fraîche
  • 1½ dl grädde
  • 2-3 msk gräslök, finhackad
  • ½ citron, finrivet skal och saften
  • 1-2 msk vatten
  • salt
    Garnering
  • hasselnötter, rostade
  • färsk dill

Passa på att beställa i dag!