Grytstekt oxbringa med smörsvängda betor

Tillagningstid:
120 min

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 150°C.
  2. Häll vatten i en rymlig gryta, lägg i moroten, vin, vatten, timjan, salt och peppar och låt det koka upp. Lägg ner köttet, sätt på locket och ställ in grytan på ugnsgallret i nedre delen av ugnen. (Alternativt lägg köttet i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie). Låt sjuda i ugnen i ca 1,5-2 timmar. Köttet ska bli smältande mört.
  3. Lyft upp köttet ur grytan, sila buljongen och häll över den i en kastrull. Ställ den i ett kallt vattenbad så att den snabbt kallnar. Ta bort det mesta av fettet som flyter upp och stelnar på ytan med hjälp av en hålslev.
  4. Koka buljongen i cirka 5 min, så att det blir ungefär 4 dl kvar. Rör ut majsstärkelsen i några msk kallt vatten. Vispa ner blandningen i buljongen och sjud såsen i några minuter. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

    Smörsvängda betor: 

    1. Tvätta betorna noga och koka dem sedan mjuka med skalen på. Det tar ca 40 minuter. Håll dem under rinnande, kallt vatten och dra eller tryck bort skalen. Skär betorna i klyftor.  och värm dem i smör i en kastrull tills de är varma igen, tillsätt persilja och salt.

    Servering: Skär köttet i skivor, lägg upp på ett serveringsfat. Servera med betorna, såsen och potatismos.

    4 portioner:

     

    • 500-600 g oxbringa
    • 1 gul lök, klyftad
    • 1 morot, skuren i bitar
    • 1 dl vitt vin
    • 1½ dl vatten
    • 1 msk torkad timjan
    • 1 tsk salt
    • ½ tsk malen svartpeppar
    • tsk majsstärkelse + kallt vatten 

       

      Smörsvängda betor:

    • 500 g blandade betor
    • 1 msk smör
    • ½ knippa persilja, hackad
    • salt 

      Till servering:
      potatismos

    Passa på att beställa i dag!