Kalops med morötter och kokt potatis

Tillagningstid:
120 min

Gör såhär:

Rödbetor:

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Kyl lagen sedan.
  2. Koka rödbetorna i vatten och skala dem när de fortfarande är varma. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen. Låt stå kallt fram till servering.

Kalops:

  1. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera.
  2. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong.
  3. Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
  4. Tillsätt köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
  5. Ta upp köttet och grönsakerna. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.

Kokta morötter:

  1. Koka sönder morötter och lök i saltat vatten. Gaffla med smör och smaka av med salt.

Serveras med tillbehören och kokt potatis.

4 portioner:

 

 

Rödbetor:

  • ½ dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1½ dl vatten
  • 6 rödbetor (små)

Kalops:

  • 500 g nötbog, i grova tärningar
  • 2 gula lökar, skalade och grovskurna
  • 2 morötter, skalade och grovskurna
  • 1 msk strösocker
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rött vin
  • 5 dl kalvbuljong
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 vitpepparkorn
  • maizenaredning
  • smör (till stekning)
  • salt

Kokta morötter:

  • 3-8 morötter
  • ½-1 gul lök, skalad och grovskuren
  • 50-100 g smör, rumstempererat
  • salt
  • 4 portioner kokt potatis

 

Passa på att beställa i dag!