Klassisk lasagne

Tillagningstid:
60 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och hacka lök fint. Skala och riv vitlöken.
  3. Stek löken riktigt mjuk i olja på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt färs, lite i taget så att färsen bryns och får färg utan att koka. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut.
  4. Tillsätt krossad tomat, buljongtärning, vatten och kryddor.
  5. Låt sjuda ca 15 minuter under omrörning då och då.
  6. Smaka av med salt och peppar. Var inte rädd för att krydda på. I kombination med ostsåsen och pastan mildras smakerna mycket.

    Bechamelsås:
  7. Smält smöret i en kastrull. Vispa ned mjölet med en ballongvisp så att det blir en klumpfri smet. Vispa sedan ner mjölken, lite i taget.
  8. Låt bechamelsåsen koka upp och sen sjuda under omrörning med visp tills den tjocknar, ca 2–4 minuter. Rör hela tiden, mjölk bränner lätt fast i bottnen.
  9. Smaka av med salt och peppar. Dra av från värmen och rör i riven ost.
  10. Varva bechamelsås, lasagneplattor och köttfärssås i en ugnsfast form, ca 25×30 cm. Börja och avsluta med ett lager bechamelsås och toppa med mer riven ost om du vill. 3 lasagneplattor/lager är lagom.
  11. Tillaga lasagnen i mitten av ugnen, 200°, enligt anvisning på förpackningen till lasagneplattorna.

4 portioner

 

  • 12 torra lasagneplattor
    Köttfärsås:
  • 500 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 1 dl tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 kalvbuljongtärningar
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt, svartpeppar
    Bechamelsås:
  • 40 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 150 g riven vällagrad ost, 31%, t ex cheddarost, parmesanost eller blandad

 

Passa på att beställa i dag!