Krämig potatis- och purjolökssoppa med krutonger

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Skölj och skiva purjolöken. Skala och skär potatis i mindre bitar.

  2. Fräs hälften av purjolöken i en stor kastrull med smör, stek mjuk utan att det tar färg. Tillsätt sedan potatis och låt fräsa tillsammans en stund.

  3. Slå över vatten och smula ner buljongtärningen i kastrullen. Koka upp och låt koka 5 minuter. Tillsätt grädde och koka tills potatisen är helt mjuk.

  4. Stek resterande purjolök i en liten kastrull tillsammans med 25 g smör. Stek mjuk och dra av från värmen fram till servering.

  5. Riv brödet till små krutonger och stek frasiga och fina tillsammans med lite olja i en stekpanna.

  6. Mixa soppan slät och smaka av med salt.

  7. Häll upp i sopptallrikar och toppa med smörstekt purjolök, brödkrutonger och några kvistar dill. Riv över lite citronzest och droppa över några droppar citronsaft.

4 portioner:

Soppa:

  • 400 g potatis
  • ½ purjolök
  • smör, till stekning
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl grädde
  • salt

    Topping:

  • ½ purjolök
  • 25 g smör
  • 1 ekologisk citron, skalet
  • 1 kruka färsk dill
  • 4 skivor bröd
  • rapsolja, till stekning

Passa på att beställa i dag!