Mustig köttfärssoppa med rotfrukter och vitlöksbröd

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Ansa purjolöken och skär i tunna strimlor. Skala och skär moroten i slantar. Skala och riv palsternackan. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Stek färsen i olja i en gryta tills den får färg. Tillsätt alla grönsaker och vitlök och stek lite till.
  3. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning någon minut. Tillsätt krossad tomat, vatten och fond.
  4. Koka upp och smaka sedan av med salt och peppar. Låt puttra i ca 20 minuter under lock.
  5. Hacka persiljan. Smaka av soppan med salt och peppar.
  6. Toppa soppan med persiljan. Servera med vitlöksbröd och en klick smetana.
    Vitlöksbröd
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssmöret. Salta och peppra.
  9. Skär brödet i skivor. Bred på smöret och skär sedan i stavar. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
  10. Gratinera mitt i ugnen ca 5-6 minuter.

4 portioner:

 

  • 500 g nötfärs
  • 300 g potatis
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 klyftor vitlök
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 7 dl vatten, hett
  • 1 kruka persilja
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
    Topping:
  • 2 dl smetana
    Vitlöksbröd:
  • vitt bröd (gärna dagsgammalt)
  • 30 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk torkad oregano

Passa på att beställa i dag!