Ostfylld portabello med rostad spetskål

4 portioner

Tillagningstid:
45-60 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200-225 grader vanlig ugn.
  2. Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen. Ställ kallt.
  3. Skär bort kanterna på brödet och skär eller smula inkråmet i små bitar.
  4. Plocka bladen från timjankvistarna.
  5. Värm smöret i en panna och brödsmulor med timjan på medelvärme några minuter, tillsätt den rivna vitlöken mot slutet. Riv mozarellan i grova bitar och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
  6. Salta portabellohattarna och grilla/stek dem med ovansidan upp i ca 5 minuter, eller tills de fått färg. Vänd dem och fyll med oströran. Fortsätt att grilla/stek med toppen ner i ca 5 minuter tills osten har smällt, gärna under lock.
  7. Dela potatisen i mindre bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills de blivit gyllene och mjuknat.
  8. Servera portabellon med potatisen, den kalla örtsåsen och lite grönsallad.

Spetskål:

  1. Skölj kålen och skaka av den.
  2. Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor.
  3. Blanda spetskålen med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  4. Rosta spetskålen i 20-30 minuter i mitten av ugnen tills kålen har mjuknat lite och har fin färg. Man kan även lägga på eller pensla med lite smör på slutet.
  5. Ta ut och garnera ev. med lite färsk timjan eller annat grönt som hackad persilja till servering.

4 stora portabellosvampar

Ostfyllning:
1 stor skiva ljust surdegsbröd
1 kvist färsk timjan
1–2 msk smör
1 liten vitlöksklyfta
250 g mozarella
salt
Nymalen svartpeppar

Örtsås:
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 1/2 dl hackade örter (t ex persilja, dill och gräslök)
2 msk hackad färsk basilika
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk honung
1/2 citron, rivet skal
salt
1 krm nymalen svartpeppar

Ugnsrostad färskpotatis:
800 g färskpotatis
1–2 msk olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Tillbehör:
salladsblad

Rostad spetskål:
1 stor spetskål
8 msk olivolja
2 krm timjan eller 2 tsk plockad färsk timjan (valfritt)
salt
svartpeppar

Passa på att beställa i dag!