Porterstek med stekt potatis

Tillagningstid:
120 min

Gör såhär:

  1. Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1,5 timme.
  2. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.
  3. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila spadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.

4 portioner:

 

  • 4 portioner stekt potatis
  • 500g fransyska
    Kokspad:
  • ½ flaska porter eller mörkt öl
  • ½ dl outspädd svartvinbärssaft
  • 0,25 dl kinesisksoja
  • 4 torkade enbär
  • 4 svart- eller vitpepparkorn
  • 1 tsk oregano eller timjan
  • 1 skivad gul lök
  • 1½ köttbuljongtärningar
    Sås:
  • 3,5 dl vatten och kokspad
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
    Tillbehör:
  • Skivad gurka
  • Haricots verts

Passa på att beställa i dag!