Rostad tomatsoppa med ostgratinerat vitlöksbröd

Tillagningstid: 
60 min

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skär tomaterna på hälften eller i kvartar. Skrubba och skär ner palsternackorna i mindre bitar. Skala och skär löken i mindre klyftor och skala vitlöksklyftorna, men lämna dem hela.
  3. Lägg alla grönsaker i en stor ugnsfastform, klicka över smör och ringla över olivolja.
  4. Ställ in formen i ugnen ca 40-45 minuter eller tills allt har fått en fin rostad yta.
  5. Koka under tiden upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
  6. Ta ut grönsakerna ur ugnen och lägg ner i kastrullen med buljongen. Låt koka ihop någon minut och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en nypa socker.
  7. Halvera baguetten och dela i 6-8 delar. Blanda smör med vitlök och bred ut på baguetter. Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen i 5-10 minuter, tills de fått fin färg.

Ingredienser 4 port

  • 1 kg tomat
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 rödlökar
  • 2 palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • salt
  • svartpeppar
  • ev 1 tsk strösocker

Ostgratinerat vitlöksbröd:

  • 1 baguette
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl prästost, riven

    Garnering

  • 1 kruka färsk basilika

Passa på att beställa i dag!