Stekt långarygg med rotfruktsgratäng och äppelkompott

Tillagningstid:
Ca 45-60 min

Gör såhär:

Börja med rotfruktsgratängen

  1. Skala och tunnskiva morötter och rotselleri.
  2. Lägg ut ett bakplåtspapper i botten av en springform om ca 25 cm i diameter och kläm fast det. Klipp bort det överflödiga pappret runt om.
  3. Varva rotselleriskivor, morötter och smulad fetaost i formen.
  4. Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och platta till det hela.
  5. Grädda i 60 minuter i 200°.

Äppelkompott:

  1. Kärna ur och tärna äpplena.
  2. Koka upp en kastrull med vatten och socker och ha ner äpplen och strimlad citronmeliss.
  3. Låt puttra utan lock till vätskan nästan försvunnit helt (ca 30 minuter).
  4. Rör ner vinet och låt det puttra ytterligare ihop några minuter. Låt svalna.

Fisken:

  1. Hacka rosmarinen och blanda ihop med smör, balsamico, pressad vitlök och kryddor.
  2. Lägg fisken i en form och pensla ovansidan med smaksättningen.

Honungsglazerad sparris:

  1. Pensla sparrisen med honung och en nypa salt.

Stekning/grillning:

  1. Stek/grilla fisk och sparris. (Fisken bör grillas i ett halster då den skivar sig och lätt går sönder när den börjar bli färdiggrillad.)
  2. Pensla fisken med smörblandningen.

Servera med en bit rotsaksgratäng, naturell crème fraiche och äppelkompott.

Rotfruktsgratäng:

  • 6 morötter, ca 300 g
  • 350 g rotselleri
  • 200 g fetaost
  • 2 ägg
  • 4 dl grädde
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad oregano

Äppelkompott:

  • 3 röda äpplen
  • 3 dl vatten
  • ½ dl strösocker
  • 10 blad citronmeliss eller grapemynta
  • 1 dl rött vin
  • salt
  • chilipulver

Fisken:

  • 500 g långarygg
  • 3 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 3 msk smör
  • 1 msk balsamico
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • salt
  • svartpeppar
  • chilipulver

Honungsglazerad sparris:

  • 1 knippe grön sparris
  • 2 msk honung
  • salt

Till servering:
crème fraiche

Passa på att beställa i dag!