Svamprisotto

Tillagningstid:
45 min

Gör såhär:

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  3. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
  4. Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite rucola på toppen.

4 portioner:

 

  • 3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 200-250 g kastanjechampinjoner
  • 3 msk smör
  • 2 dl riven parmesan
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rucola till servering

Passa på att beställa i dag!