Smörstekt rabarber med vispad grädde

4 portioner

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Skär rabarbern i breda bitar, lite på snedden. Stek dem i smör i en panna 2 min.
  2. Strö över socker och kardemumma och stek ca 2 min tills sockret börjar bli ljusbrunt. Låt svalna lite.
  3. Vispa grädden lätt och servera till.

Svamprisotto

4 portioner

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  3. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
  4. Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite rucola på toppen.

Fläskfärsbiffar med sirapsslungad kål och ingefärsrotmos

4 portioner

Tillagningstid:
45 min

Gör såhär:

Rotmos:

  1. Skala och skär kålroten i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Mixa slätt med en mixerstav. Tillsätt ingefära, smör och mjölk och smaka av med salt.


Färsbiffar:

  1. Vispa upp ägg och vatten lätt i en bunke. Tillsätt ströbrödet och låt svälla någon minut. Lägg i resten av ingredienserna och rör om till en jämn smet.
  2. Forma till 12 små biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna tills de är genomstekta med fin färg på båda sidor, ca 5 min.
  3. Skär kålen i bitar och stek i smör under omrörning ca 3 min. Tillsätt sirap och salt och stek ytterligare någon minut.

Rosmarinkyckling med rostad citron & vitlök

4 portioner

Tillagningstid:
60 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och klyfta potatis, morötter och palsternacka. Blanda med olja och lägg på en plåt tillsammans med färsk rosmarin och delad citron med snittytan upp.
  3. Skala och pressa vitlöken, blanda med olja, hackad rosmarin, salt och peppar. Lägg kycklingen på rotsakerna och pensla med oljan. Laga i ugn ca 35 min.
  4. Tärna tomater, strimla salladslöken. Blanda med spenat i en skål.
  5. Innan servering, pressa citron över rotsaker och kyckling.

Fläsk med löksås och kokt potatis

4 portioner

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Stek fläsket i smör i stekpanna eller på en ugnsplåt i ugnen i 200 grader så det får en fin krispig yta. Peppra lite.
  2. Värm mjölk och grädde i en kastrull.
  3. Skala och strimla lök och lägg den i en kastrull med smör i. Låt den svettas lite. Red av med lite mjöl och häll över den varma mjölkblandningen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker.
  4. Servera med kokt potatis.

Gräddig nötgryta med svamp och timjansås

4 portioner

Tillagningstid:
90 min

Gör såhär:

  1. Strimla baconet. Dela svampen i mindre bitar. Skala och klyfta löken.
  2. Fräs bacon, svamp och lök i en stor gryta tills allt fått färg. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Lägg ner köttet och stek runt om tills allt kött fått fin färg, salta och peppra.
  4. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vatten, vin och fond. Lägg även i timjankvistarna. Vätskan ska precis täcka köttet. Rör om ordentligt. Låt sedan grytan puttra på låg värme i cirka 1,5 timme eller tills köttet känns mört.
  5. Blanda i svamp, bacon och lökfräset tillsammans med grädden. Koka upp och smaka av med timjan, salt och peppar.
  6. Slå över gräddblandingen på köttet
  7. Servera köttgrytan med pasta och en god grönsallad.
    Toppa med färsk timjan.

Passa på att beställa i dag!