Brunch på engelskt vis

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

Exempel på hur brunchen kan se ut:

  1. Värm ugnen till 100° eller 75° varmluft.
  2. Stek korven tills den är genomstekt. Lägg över i en ugnsform och varmhåll i ugnen.
  3. Hetta upp lite mer smör i stekpannan. Stek först svampen och sedan tomaterna tills de fått fin färg. Varmhåll i samma form som korven. Stek därefter potatisen.
  4. Värm bönorna i en kastrull. Smaksätt med cayennepeppar, worcestershiresås och peppar.
  5. Stek bacon krispigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Stek äggen ”sunny side up” – bara på ena sidan.
  7. Strö över lite färska örter och servera alla dessa godsaker tillsammans med yoghurt och granola, rostat bröd, smör och te.

Rotfruktslasagne

Tillagningstid:
60 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv rotfrukterna. Stek rotfrukter, lök och vitlök i olja några min. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare några min.
  2. Tillsätt krossade tomater, linser, crème fraiche, vatten, buljongtärning, socker och kryddor. Låt puttra ihop 5 min.
  3. Varva sås och lasagneplattor i en ugnsform, avsluta med sås. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min. Garnera ev med basilika och servera gärna med en grönsallad.

Mustig fiskgryta med potatisstomp

Tillagningstid:
60 min

Gör såhär:

Potatisstomp:

  1. Koka potatisen mjuk. Låt svalna något och skala den. Tillsätt mjölk och smör i en kastrull, värm tills smöret smält. Stöt potatisen med en potatisstöt. Blanda och smaka av med salt och vitpeppar.
  1. Dela fisken i mindre portionsbitar. Snitta purjolöken på längden, skölj av.
  2. Skär purjolök och selleri i fina skivor. Skala och dela moroten i mindre bitar.
  3. Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Tillsätt vitlök, purjolök, morot och selleri. Stek i några minuter utan att det får för mycket färg.
  4. Häll i vinet och låt grytan få ett uppkok. Tillsätt tomater, grädde, kajennpeppar, apelsinskal och -saft samt timjan. Puttra samman utan lock i ca 10 minuter tills grönsakerna börjat mjukna.
  5. Lägg i fisken och ge allt ett uppkok. Dra från värmen och sätt på locket. Låt dra på eftervärme tills fisken är genomkokt.
  6. Toppa gärna med örter och servera med stompad potatis.

Gryta med kycklinglår och matvete

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Bryn champinjonerna i smör i botten på en kastrull. Fräs med lök och morötter någon minut på slutet.
  2. Tillsätt vatten, vin, fond, soja, socker, timjan och lagerblad. Låt koka ihop i 15–20 minuter, smaka av med salt och peppar, red av med majsenaredning.
  3. Knaperstek under tiden baconet i torr panna, låt rinna av på ett köks­papper. Bryn kycklingen i het panna med lite olja, salta och peppra.
  4. Lägg kycklingen i såsen och koka någon minut, strö över baconet och servera med matvete.

Kasslergratäng med ris

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form. Skiva kasslern och fördela den i formen.
  2. Vispa grädden och blanda i chilisåsen. Rör om och bred alltihop över kasslerskivorna.
  3. Finhacka persiljan. Strö den samt den rivna osten i formen.
  4. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  5. Servera med ris och en god sallad.

Porterstek med stekt potatis

Tillagningstid:
120 min

Gör såhär:

  1. Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1,5 timme.
  2. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.
  3. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila spadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.

Passa på att beställa i dag!