Bakade tomater med ägg

Tillagningstid:
35 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär toppen av tomaterna och gröp ur tomatköttet med en sked.
  2. Placera tomaterna på en ugnsform och täck insidan av dem med ungefär en halv tesked pesto per tomat.
  3. Knäck ett ägg i varje tomat. Salta, peppra och ringla över olivolja.
  4. Ugnsbaka äggtomaterna i ca 20-30 min, beroende på hur lösa du vill ha dem. Strö över lite hackad gräslök och servera.

Ugnsbakad grillost på ratatouillebädd

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader grillvärme.
  2. Skala och finhacka vitlök och en halv kruka basilika. Skölj och tärna zucchini och paprika.
  3. Hetta upp olja i en gryta som tål ugnsvärme. Fräs grönsakerna med vitlök, basilika, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Tillsätt körsbärstomater och låt ratatouillen småkoka i ca 15 min.
  4. Skär osten i skivor och fördela över ratatouillen. Sätt in i ugnen i ca 5 min tills osten har fått en fin gyllenbrun yta.
  5. Strö basilikablad över och servera med matvete och ett gott bröd.

Bakad potatis med krämig ägg och räkröra

Tillagningstid:
60 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta av potatisarna noga och picka dem sen med en gaffel. Lägg dem på ett ugnsgaller eller i en form och laga i ugnen ca 45-60 min tills de är mjuka.
  3. Lägg äggen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och koka sen i ca 7 min. Spola äggen med kallt vatten så att de blir kalla. Skala och grovhacka dem.
  4. Skala och finhacka löken. Blanda ägg, lök, majonnäs, senap, hackad dill och avrunna räkor i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  5. Gör kryddsmöret. Mosa ihop smör och skal från en väl avtvättad citron med en gaffel.
  6. Skär ett kryss i potatisarna och fyll dem med en klick smör och röran.
  7. Servera med spenat.

Skinkstek med gräddsås och rostad potatis

Tillagningstid:
30 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala sötpotatis, potatis och morötter. Dela i mindre bitar och lägg i en ugnsform, ringla på olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i 30 min.
  3. Skala och hacka lök. Fräs i smör och pudra på mjölet. Häll på grädde och mjölk under vispning, tillsätt kalvfond och gelé. Låt sjuda 5-6 min och smak av med salt och peppar.
  4. Skiva skinkan i skivor. Vänd i mjöl och stek i smör och olja. Salta och peppra.
  5. Skiva gurkan och strimla salladen. Blanda i en skål.

Lasagne

Tillagningstid:
45 min

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en stekpanna med smör och stek färs, lök och vitlök. Finfördela färsen och se till att den blir genomstekt.
  2. Blanda ner konserverade tomater, chilisås, salt och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör béchamelsåsen.
    Béchamelsås
  3. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet, och tillsätt mjölk och grädde under fortsatt vispning så att det inte blir klumpar. Krydda med muskot, salt och peppar. Låt koka upp och sjuda i ett par minuter.
    Montering
  4. Ringla lite olivolja i en ugnsform. Täck bottnen med béchamelsås och sedan med lasagneplattor. Varva sedan sås, köttfärsröra, riven ost och lasagneplattor ungefär tre gånger. Avsluta med sås och riven ost på toppen.
  5. Grädda lasagnen i 20-30 minuter, eller tills osten fått vacker färg.

Servera tillsammans med en god och krispig sallad och toppa gärna med lite oregano.

Kalops med morötter och kokt potatis

Tillagningstid:
120 min

Gör såhär:

Rödbetor:

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Kyl lagen sedan.
  2. Koka rödbetorna i vatten och skala dem när de fortfarande är varma. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen. Låt stå kallt fram till servering.

Kalops:

  1. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera.
  2. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong.
  3. Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
  4. Tillsätt köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
  5. Ta upp köttet och grönsakerna. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.

Kokta morötter:

  1. Koka sönder morötter och lök i saltat vatten. Gaffla med smör och smaka av med salt.

Serveras med tillbehören och kokt potatis.

Passa på att beställa i dag!