Tillagningstid:
45 min
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en stekpanna med smör och stek färs, lök och vitlök. Finfördela färsen och se till att den blir genomstekt.
- Blanda ner konserverade tomater, chilisås, salt och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör béchamelsåsen.
Béchamelsås
- Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet, och tillsätt mjölk och grädde under fortsatt vispning så att det inte blir klumpar. Krydda med muskot, salt och peppar. Låt koka upp och sjuda i ett par minuter.
Montering
- Ringla lite olivolja i en ugnsform. Täck bottnen med béchamelsås och sedan med lasagneplattor. Varva sedan sås, köttfärsröra, riven ost och lasagneplattor ungefär tre gånger. Avsluta med sås och riven ost på toppen.
- Grädda lasagnen i 20-30 minuter, eller tills osten fått vacker färg.
Servera tillsammans med en god och krispig sallad och toppa gärna med lite oregano.
Tillagningstid:
120 min
Gör såhär:
Rödbetor:
- Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Kyl lagen sedan.
- Koka rödbetorna i vatten och skala dem när de fortfarande är varma. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen. Låt stå kallt fram till servering.
Kalops:
- Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera.
- Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong.
- Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
- Tillsätt köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
- Ta upp köttet och grönsakerna. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
Kokta morötter:
- Koka sönder morötter och lök i saltat vatten. Gaffla med smör och smaka av med salt.
Serveras med tillbehören och kokt potatis.